Μια εξόρμηση στο βουνό έχει πολλούς θετικούς παράγοντες που μπορεί να προσφέρει, όμως, υπάρχουν πολλαπλοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε κάθε ορεινή δραστηριότητα. Αποτελεί ευθύνη κάθε πεζοπόρου η σωστή ενημέρωση και η εφαρμογή των ακόλουθων ενδεικτικών κανόνων και βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να παρευρισκόμαστε στο βουνό με ασφάλεια.

  1. Περιβάλλον
    Κάθε ορεινός προορισμός διαθέτει διαφορετικά και ποικίλα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Κάθε πεζοπόρος, προτού επισκεφτεί το βουνό, κρίνεται αναγκαίο να έχει ενημερωθεί πλήρως για τις ιδιομορφίες και τους κινδύνους που μπορεί να «κρύβει».Οφείλει να γνωρίζει για τις ιδιαιτερότητες του βουνού ώστε να σχεδιάσει και να προγραμματίσει στον βέλτιστο βαθμό την όλη εξόρμηση, όπως την πιο βατή διαδρομή, τα επικίνδυνα σημεία και μέρη (γκρεμούς, πλαγιές με πιθανές κατολισθήσεις κτλ.) που πρέπει να αποφεύγει, να υπολογίζει τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης και να προσδιορίζει πιθανά σημεία ξεκούρασης, ανάπαυσης ή και διανυκτέρευσης. Είναι αναγκαίο να έχει ενημερώσει είτε κάποιο τρίτο πρόσωπο είτε τις τοπικές αρχές για όλο το πρόγραμμα παραμονής του στον ορεινό χώρο.
  2. Προσωπική Ασφάλεια Πεζοπόρου
    Ο πεζοπόρος που συμμετέχει σε εξόρμηση στο βουνό είτε αποτελεί μέλος ομάδας είτε βρίσκεται μόνος του, απαιτείται να κάνει μια αυτοαξιολόγηση πριν από την πραγματοποίηση της εξόρμησης. Πρέπει να επιλέξει την κατάλληλη διαδρομή, δραστηριότητα, επίπεδο δυσκολίας και χρονική διάρκεια για την εξόρμησή του.

    Λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους προαναφερόμενους παράγοντες, οφείλει να αναγνωρίζει τα όριά του και την αντοχή του προκειμένου να μην συμμετέχει σε δραστηριότητες που θα τον εξαντλήσουν και πιθανώς να εκθέσουν τον ίδιο ή/και την ομάδα του σε επικίνδυνες καταστάσεις.

    Οι ικανότητες που οφείλει να αξιολογήσει είναι :

    • Η φυσική και σωματική του κατάσταση

    • Η ψυχολογική του ετοιμότητα και προετοιμασία

    • Η εμπειρία του σε ορεινές εξορμήσεις

    • Η γνώση τρόπων επιβίωσης και πρώτων βοηθειών

    • Η κρίση και τα αντανακλαστικά του

    • Ο τεχνικός εξοπλισμός που διαθέτει

    Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ασφαλή πεζοπορία στα βουνά είναι ο εξοπλισμός. Ο κάθε πεζοπόρος πρέπει να έχει μαζί του τον σωστό και απαραίτητο εξοπλισμό για να ανταπεξέλθει στις συνθήκες της πεζοπορίας.

  3. Καιρικές Συνθήκες
    Ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει μία επίσκεψη στο βουνό είναι ο καιρός. Όντας σε εξωτερικό χώρο, οι ορειβάτες σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών (καταιγίδα, χιονόπτωση, θύελλα, ηλίαση κτλ.) μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με ακραίες θερμοκρασίες και δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. Συνεπώς, πρέπει να έχουν μελετήσει τις καιρικές προβλέψεις προκειμένου να είναι σε θέση να προγραμματίσουν κατάλληλα τον χρόνο διεξαγωγής της εξόρμησης και να έχουν Παρόλα αυτά, ακόμα και σε περίπτωση ξαφνικής αλλαγής του καιρού, οφείλουν οι επισκέπτες να είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και προετοιμασμένοι για να ανταπεξέλθουν στις καιρικές κακουχίες.

  4. Κλήση βοήθειας
    Σε περίπτωση κινδύνου κάθε πεζοπόρος πρέπει να γνωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων αρχών. Κατά τον διεθνή κανονισμό η κλήση βοήθειας γίνεται με έξι (6) επαναλήψεις το λεπτό κάποιου έντονου σινιάλου (με φακό, με έγχρωμο ρούχο ή με κραυγές), ενώ η απάντηση, ότι σήμα ελήφθη, γίνεται με τρεις (3) επαναλήψεις το λεπτό. Επίσης, Το 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορείτε να καλείτε δωρεάν από σταθερά και κινητά τηλέφωνα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Καλώντας τον αριθμό αυτό συνδέεστε απευθείας με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών: αστυνομία, ασθενοφόρα, πυροσβεστική.

Οι συμμετέχοντες στις πεζοπορίες και γενικά στις δράσεις του Φυσιολατρικού Πεζοπορικού Συλλόγου «Ο Ευριπίδης» – Πεζοπόροι Χαλανδρίου έχουν την υποχρέωση να είναι ενήμεροι για τον Κανονισμό του Συλλόγου και να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες, ώστε όλοι μαζί να απολαύσουμε τις εξορμήσεις μας στα βουνά και να….

Πεζοπορούμε με ασφάλεια!!!